Για την απόλυση του συνδικαλιστή Ν.Κουσουλάκη


Δευτέρα, 31 Μάιος 2010 23:16

Προς: το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Ε.

Κοινοποίηση προς: όλους τους συνεταιριστές ψυκτικούς

Μετά  την συνομιλία που είχαμε στα  πλαίσια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Ε. στις 17/5/2010 σας διευκρινίσαμε ότι η απόλυση του εργαζόμενου Ν. Κουσουλάκη θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Στις 18/5/2010 σας αποστείλαμε όλα τα σχετικά έγγραφα που μας είχατε ζητήσει ώστε να επανεξετάσετε την υπόθεση. Από εκείνη την ημέρα δεν είχαμε καμιά απάντηση από τη μεριά σας.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από  την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι το γεγονός ότι πρόκειται για έναν συνεταιρισμό επαγγελματιών ήταν ο μοναδικός λόγος που από τη μεριά μας επιδείχτηκε μία κάποια «ανοχή» και δόθηκε μια ορισμένη προθεσμία ώστε να ακυρωθεί η καταφανώς παράνομη απόλυση. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η ευαισθησία μας αυτή να εκληφθεί από τη μεριά σας σαν αδυναμία μας να απαιτήσουμε πιο αποφασιστικά την επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας, προχωρώντας σε νέες και πιο μαζικές κινητοποιήσεις καθώς και σε πλατιά δημοσιοποίηση του θέματος. Προχωρώντας δηλαδή σε ενέργειες που λοιδορήθηκαν  με απαράδεκτες εκφράσεις από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κατά την διάρκεια της συζήτησής μας αλλά δεν παύουν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες μορφές πάλης του εργατικού κινήματος και ο σεβασμός τους είναι απαραίτητος όρος δημοκρατίας.

Τίθεται, κατά τη γνώμη μας, ένα σημαντικό  ζήτημα. Στις δύσκολες, για τους εργαζόμενους αλλά και για όλα τα μικρά και  μεσαία στρώματα, συνθήκες θα πρέπει ένας συνεταιρισμός να αποσαφηνίσει το χαρακτήρα του. Ή, ως συνεταιρισμός, θα έχει μια σχέση με τους εργαζόμενους που θα ξεκινάει καταρχήν από τον πλήρη σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους και της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ή αντίθετα θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο του εργοδότη που επιβάλλεται σήμερα, θα χρησιμοποιεί ελαστικές μορφές εργασίας, θα φτάνει ακόμα και στο ακραίο σημείο απόλυσης συνδικαλιστών ή και άλλων εργαζομένων για συνδικαλιστικούς λόγους. Δε νομίζουμε ότι είναι προς όφελος οποιουδήποτε και ειδικά των εκατοντάδων συνεταιριστών να υιοθετηθεί το μοντέλο που φαίνεται να επιλέγουν κάποιοι λίγοι εκπρόσωποί τους, δηλαδή το μοντέλο του «σκληρού εργοδότη» που αδιαφορεί ακόμα και για την τήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που ορίζει η εργατική νομοθεσία.

Εμείς από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε τον Σ.Ε.Ψ.Ε. ως έναν συνεταιρισμό. Δηλαδή έναν οργανισμό που δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά τα συμφέροντα ενός κλάδου επαγγελματιών και ειδικά των μικρότερων επαγγελματιών που βιώνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων εταιριών του κλάδου. Αν κάποιοι – επαναλαμβάνουμε λίγοι – εκπρόσωποι των συνεταιριστών θέλουν ο συνεταιρισμός να λειτουργεί σαν μαγαζί και μάλιστα μαγαζί που παρανομεί και καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, τότε δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή παρά να τον αντιμετωπίσουμε και εμείς σαν τέτοιο, κάτι που από την αρχή θέλαμε να αποφύγουμε.

Απορούμε  για το αν το σύνολο των συνεταιριστών έχει ενημερωθεί για τους χειρισμούς που γίνονται απέναντι στο κρίσιμο θέμα της παράνομης απόλυσης. Απορούμε για το αν έχει διευκρινιστεί αν το οικονομικό κόστος μιας βέβαιης επαναπρόσληψης που θα επιβληθεί από τα δικαστήρια μετά από ένα χρονικό διάστημα αλλά και το ηθικό κόστος που έχουν οι ενέργειες που γίνονται θα πληρωθεί από αυτούς που φαίνεται να υιοθετούν μια στάση «πυγμής» και «τσαμπουκά» ή θα καλεστούν να το πληρώσουν οι απλοί επαγγελματίες και το σύνολο του συνεταιρισμού και μάλιστα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες είχαμε τα παρακάτω γεγονότα:

  1. Στις 12 Μαΐου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε άκυρη την απόλυση του Κώστα Μπεκιάρη και υποχρέωσε την εταιρία γραφικών τεχνών «Φωτόλιο & Τυπικόν» να τον επαναπροσλάβει, καταβάλλοντας και τους μισθούς και τις αμοιβές για όλο το χρονικό διάστημα της παράνομης απόλυσής του. Τονίζουμε ότι ο Κ. Μπεκιάρης δεν ήταν καν εκλεγμένος συνδικαλιστής ή μέλος προσωρινής διοίκησης σωματείου αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυσή του δεν συνδέονταν με άλλους λόγους πέρα από την στάση και δράση του υπέρ των συναδέλφων τους και την συμμετοχή του στις απεργίες.
  2. Ανακλήθηκε στις 27 Μαΐου η απόλυση του Πέτρου Μαράφη, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) που είχε γίνει μετά την συμμετοχή του στις τελευταίες απεργίες.
  3. Επίσης, όλο το τελευταίο διάστημα είχαμε μετά από δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες του κινήματος αλληλεγγύης την επαναπρόσληψη της Όλγας Κολιούση από την εταιρία Wind, του Ορέστη Κώτσια από την εταιρία Teleperformance, της Παναγιώτας Οικονομοπούλου από την Proton Ασφαλιστική, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου από τη φαρμακοβιομηχανία Demo και του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα. Οι παραπάνω συνάδελφοι επίσης δεν ήταν στο σύνολό τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Τέλος, να τονίσουμε ότι δεν έχει πέσει  στην αντίληψή μας εκδίκαση απόλυσης για συνδικαλιστικούς λόγους που  να είχε το τελευταίο διάστημα αρνητική για τον εργαζόμενο έκβαση, ενώ στην περίπτωση του Ν. Κουσουλάκη είναι καταφανώς πιο εύκολο να αποδειχτεί το παράνομο της απόλυσης, συγκριτικά με αρκετές από τις πιο πάνω αποφάσεις.

Κατόπιν τούτων, καλούμε για τελευταία  φορά το Δ.Σ. του ΣΕΨΕ να ανακαλέσει την απόλυση του Ν. Κουσουλάκη, αποφασίζοντας την άμεση επιστροφή του στην εργασία του.

Για την  Επιτροπή Αλληλεγγύης

(συνδικαλιστές  από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ομοσπονδίες  και πρωτοβάθμια σωματεία)

Παπαϊωάννου Γιώργος

31/5/2010

Advertisements
Published in: on Ιουνίου 25, 2010 at 6:12 πμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://mitsosleontiou.wordpress.com/2010/06/25/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: