ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 2011


Με το νέο νομοσχέδιο της ντροπής, κεκτημένα δικαιώματα για δεκαετίες των εργαζομένων αναστέλλονται και κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς η χώρα μας προχωρά υπερήφανα στη νέα δεκαετία με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του … Δ.Ν.Τ! Οι εργαζόμενοι δέχονται μια σφοδρότατη επίθεση. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθοί τους, οι οποίοι συρρικνώνονται, ενώ υποχρεώσεις των εργοδοτών, όπως η αποζημίωση απόλυσης, ισχύουν …επιλεκτικά!

Αλλά ας δούμε τους κύριους πυλώνες που απαρτίζουν το νέο νόμο-έκτρωμα, που σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής (βλ. τιμολόγια ΔΕΗ, τιμή λίτρου βενζίνης κα.) φέρνουν τους εργαζόμενους σε απελπιστική κατάσταση.

Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ουσιαστικά καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν «επιχειρησιακές» συμβάσεις. Ο εργαζόμενος θα είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία και η αμοιβή του θα είναι είτε προϊόν προσωπικής συμφωνίας (σε περίπτωση ασυμφωνίας θα του δείχνεται η πόρτα της εξόδου καθώς υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά ανέργων για τη κάθε θέση) ή θα συμφωνείται με τα σωματεία που υπάρχουν σε κάθε επιχείρηση. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, δε μπορεί σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να συσταθεί σωματείο και σε όσες γίνει, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι αδύναμο ή ακόμα χειρότερα εργοδοτικό!

Ο κατώτατος μισθός που διαμορφώνεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πέφτει στα 740€ ενώ οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών θα δικαιούνται μόνο το 84%, δηλαδή μόλις 590€, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το παίρνουν από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος ουσιαστικά θα επιχορηγεί την εργοδοσία.

[Πιθανό πρωτοσέλιδο κυβερνητικής εφημερίδας σε 2-3 χρόνια θα μπορεί να γράφει: Κλείνει ο ΟΑΕΔ, αιτία οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι-ρετιρέ!]

Οι κατώτατοι μισθοί για το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι οι ακόλουθοι:

ΑΓΑΜΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 739,56€ 813,52€
ΜΕ 1 ΤΡΙΕΤΙΑ 801,17€ 875,13€
ΜΕ 2 ΤΡΙΕΤΙΕΣ 874,01€ 947,96€
ΑΠΟ 3 ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ 946,84€ 1.020,80€

Επόμενο μεγάλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου είναι οι απολύσεις. Πιο συγκεκριμένα το όριο των ομαδικών απολύσεων και η αποζημίωση που υποχρεούται κάθε εργοδότης να καταβάλλει στον εργαζόμενο που απολύει.

Μια φορά και έναν καιρό ο εργοδότης δε μπορούσε να απολύσει όσους εργαζόμενους ήθελε. Κάποτε το όριο ομαδικών απολύσεων ήταν 3%. Με το νόμο Λοβέρδου ο αριθμός ανέβηκε στο 5% και με την Τρόικα απλά δεν υπάρχει όριο! Αυτή είναι η νέα θλιβερή πραγματικότητα που δείχνει πόσο πολύ σημασία δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εργασία!

Ωστόσο και η αποζημίωση λόγω απόλυσης «κουτσουρεύτηκε» και έφτασε στο μισό. Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα προκειμένου ο εργοδότης να δώσει τη μισή αποζημίωση ήταν το να ενημερώσει τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει τόσους μήνες πριν την απόλυση όσοι ήταν και οι μηνιαίοι μισθοί που δικαιούται. Αυτό αλλάζει και η χρονική υποχρέωση ενημέρωσης του μισθωτού από τον εργοδότη μειώνεται σε σημείο κοροϊδίας. Η υποχρέωση του εργοδότη για γνωστοποίηση της απόλυσης κυμαινόταν ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας από 1 έως και 24 μήνες και τώρα κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες! Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον που εργαζόταν 30 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, αρκούν 6 μήνες προειδοποίησης και η αποζημίωση απόλυσης θα υποδιπλασιαστεί!

Επίσης και η υποχρέωση του εργοδότη για άμεση καταβολή της αποζημίωσης παύει να ισχύει και θα δίνεται πλέον σε διμηνιαίες δόσεις ίσες με τις αποδοχές δύο μηνών.

Η αμοιβή της υπερεργασίας και της υπερωρίας μειώνονται.

  • Η υπερεργασία από 125% του ωρομισθίου πέφτει στο 120%.
  • Η υπερωρία μέχρι 120 ώρες από 150% πέφτει στο 140%
  • Η υπερωρία από 120 ώρες και άνω από 175% πέφτει στο 160%

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη «Διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών» και το ρόλο του ΟΜΕΔ. Κεντρικός πυρήνας είναι η «εξισορρόπηση του δικαιώματος εργοδοτών και εργαζομένων να προσφύγουν στη Μεσολάβηση και Διαιτησία», διακόπτωντας τη μονομερή δυνατότητα των εργαζομένων να προσφύγουν στον Οργανισμό.

Άλλες τροποποιήσεις της εργατικής νομοθεσίας είναι:

  • Η δοκιμαστική περίοδος φτάνει τους 12 μήνες, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να απολυθεί κάποιος χωρίς απόλυση.
  • Η διαθεσιμότητα των εργαζομένων επιμηκύνεται από 6 σε 9 μήνες.
  • Η ενοικίαση εργαζομένων από 18 μήνες φτάνει τα 3 χρόνια.
  • Όσον αφορά τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης καταργείται η προσαύξηση του 10% για τις επιπλέον ώρες εργασίας από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.

Αυτό είναι με λίγες λέξεις το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Και δυστυχώς, οι δυνάμεις υπεράσπισης της εργατικής τάξης, τα συνδικάτα, εμφανίζονται διαλυμένα και απρόθυμα να παίξουν το ρόλο για τον οποίον δημιουργήθηκαν σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες να ζουν με την απειλή της απόλυσης και τον εφιάλτη της καλπάζουσας ανεργίας.

Δημήτρης Λεοντίου

Μέλος ΔΣ Σωματείου Οδηγών Πωλητών Βοηθών Αυτοκινήτων Τροφίμων και Ποτών Ν.Αττικής     

Advertisements
Published in: on Δεκέμβριος 29, 2010 at 2:58 μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://mitsosleontiou.wordpress.com/2010/12/29/%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%83-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b1-2011/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: